3 tips til at styrke din gennemslagskraft som leder

 Som leder er én af dine vigtigste kompetencer at kunne kommunikere klart, tydeligt og effektivt til dine medarbejdere, så du opfattes som en troværdig leder. Desværre prioriterer mange organisationer ikke at træne ledere i, hvordan de styrker deres gennemslagskraft, men forventer i stedet at det er noget, som du selv finder ud af  hen ad vejen.

Her er tre tips til, hvordan du kan øge din gennemslagskraft allerede i dag:

  1. Tag kontrol over budskaberne

  2. Gør det personligt

  3. Efterlad et varigt indtryk

Ja, det er tre basale tips, men det er min erfaring, at det ofte er de helt små og basale ting, der kan være med til at gøre en forskel og sætte gang i en udvikling.

  1. Tag kontrol over budskaberne

Du ved, at kommunikation er vigtig, og du føler måske, at du allerede kommunikerer en masse; ved kaffemaskinen, på mails til forskellige medarbejdere, i møder, på jeres interne sociale medieplatform osv.

Alle disse enkeltstående kommunikationer har sandsynligvis forskellige målgrupper, og  du får derfor en organisation, hvor nogle ved lidt, andre ved meget og andre igen måske slet ingenting. Som leder har du ikke længere kontrol over de budskaber, der florerer i organisationen, når du ikke sørger for at kommunikere en række fælles budskaber til alle på samme tid.  

Du kan tage kontrol over budskaberne og dermed din gennemslagskraft, hvis du indfører jævnlige updates fra dig til alle medarbejdere.

👉🏻 For at komme i gang skal du beslutte dig for, hvilken kanal du vil give jævnlige updates på, hvor ofte og hvad du gerne vil dele.

Alt efter hvor stor din organisation er, så kan en månedlig frekvens være et godt udgangspunkt. Bed dine medarbejdere om feedback på frekvensen, når du har været i gang i tre måneder.

Hvad angår kanalen så start med at spørge dig selv, hvilken kommunikationskanal du trives med at bruge. Hvis du er heldig at være i en organisation med kommunikationsressourcer så spørg dem til råds. Kanalen kan være en mail til alle dine medarbejdere, en video på jeres interne SoMe platform, et Town Hall eller måske en podcast.

Kanalen er også med til at afgøre indholdet, og særligt hvor detaljerig du kan være. Som hovedregel vil jeg anbefale at ”keep it simple” ved at dele tre vigtige budskaber, som er relevant for hele din modtagergruppe.

 2. Gør det personligt

Sidste år besøgte jeg en leder i en produktionsvirksomhed, der netop havde fået resultatet af den årlige medarbejderundersøgelse. Deres medarbejdertilfredshed var skyhøj, og jeg spurgte selvfølgelig ind til, hvad det mon skyldtes. Han fortalte mig, at han igennem de sidste par år havde brugt meget tid på at komme i snak med alle medarbejdere, skabe en uformel tone og opfordre dem til at dele deres refleksioner om deres arbejde med ham.  Han var af den opfattelse, at hvis du som leder viser interesse for dine medarbejdere, og samtidig ikke er bange for at vise, hvem du er, så opstår der tillid mellem dig og dine medarbejdere, som i sidste ende påvirker arbejdsglæden.

Tillid fra dine medarbejdere er afgørende, hvis du vil lykkes som leder og opnå gennemslagskraft, men det kræver, at du tør være personlig.  Jeg har ofte hørt fra ledere, at de hellere vil holde en ren professionel tone i deres kommunikation, fordi de for alt i verden vil undgå at blive private. 

Desværre glemmer de, at der er et sweetspot mellem dét at være professionel og privat. Nemlig at være personlig.

Lad os få begreberne på plads:

At være professionel er når du udelukkende tager udgangspunkt i fakta, strategi, forretning, tal og data. Du kan sagtens være både imødekommende, smilende og behagelig, men du afslører sjældent noget om, hvem du er som menneske.

At være privat er i den modsatte ende, og her deler du oplysninger, som du normalt kun vil dele med familie og tætte relationer. Det kan fx være din mening om andre lederkollegaer, et skænderi med din partner, frustration over løn etc.

At være personlig lægger sig lige i midten, og det er her, du har mulighed for at vise, hvem du er. Hvad du drømmer om, anekdoter om mennesker der inspirerer dig, situationer hvor du tog fejl, gode råd som du gerne vil give videre, refleksioner om dit lederskab osv.

👉🏻 Hvis du er personlig, så bliver du samtidig relatérbar, og det skaber tillid blandt dine medarbejdere. Når de har tillid til dig, så er der en større sandsynlighed for, at de har lyst til at følge i samme retning som dig, hvilket er ret afgørende for at du opnår succes med jeres strategi og forretningsmål.

3. Efterlad et varigt indtryk

Hvis du er som de fleste ledere, så er PowerPoint præsentationer sandsynligvis en vigtig del af din hverdag. Måske du får hjælp til at lave præsentationer, og måske du laver dem selv.

Der findes utallige gode tutorials – både skrevne og i videoformat – om hvordan du laver engagerende, flotte og simple powerpoints der fanger dit publikums opmærksomhed (jeg kan blandt andet anbefale at følge Mads Holm Iversen på LinkedIn) – så derfor vil jeg ikke bruge en masse tid på det, men udelukkende give dig et vigtigt tip, der med det samme kan forbedre din gennemslagskraft.

Tippet kommer her:

👉🏻 Brug flere billeder, enkle statements og spørgsmål i dine præsentationer der får folk til at huske dig og dine budskaber!

Vi er lidt tilbage til opfattelsen af, at en professionel præsentation udelukkende indeholder en masse tekst, tal og grafer for at blive taget seriøst.

Men hvem kan holde sig vågen til en endeløs række af tætpakkede slides, hvor det næsten er umuligt at læse, hvad der står, og i det sekund du forsøger at tyde sliden, så holder du samtidig op med at lytte efter, hvad der bliver sagt. Du vil sandsynligvis blive husket som KEDELIG.

Hvis du i stedet indsætter et par flotte, klare billeder eller et statement - det kan være, hvad du synes, organisationen skal fokusere endnu mere på - forskellige steder i flowet, så er der en større sandsynlighed for, at dine medarbejdere rent faktisk husker dine budskaber.

Hvis du ikke ved, hvordan du skal komme i gang ,så er her et par forslag:

  • Måske et åbningsslide med ét vigtigt konklusionsbudskab, og så et billede, der fylder hele sliden.

  • Måske nogle af dine slides skal deles op i to, så der på halvdelen af siden er plads til et billede.

  • Måske du for hvert nyt emne, du præsenterer starter med et billede - det kunne også være en gif, en video, en tegneserie stribe eller lignende

  • Måske du ved afslutningen af hvert emne stiller et spørgsmål, som du mener I som team bør fokusere på fremadrettet

Billeder, spørgsmål og andre virkemidler skaber en pause fra teksten og gør indholdet mere fordøjeligt, så budskaberne kan synke ind hos publikum.

Når du begynder at eksperimentere så husk, at billedet skal være i god opløsning og det skal passe ind i konteksten.

Jeg kan anbefale at benytte de smukke, klare billeder fra pexels.com eller Unsplash.com. De er licensfrie og må benyttes af alle (billeder fra Google er ofte underlagt licens).

 God fornøjelse! 

………….

Hvis du ønsker at lære mere om, hvordan du som leder opnår større gennemslagskraft, så er du velkommen til at booke et gratis møde med mig.

Forrige
Forrige

Sådan bruger I jeres Town Hall til effektiv lederkommunikation